فرق اسکراب و لایه بردار چیست؟ بررسی ۱۱ تفاوت اساسی

آموزشگاه مراقبت و زیبایی لادن توکلی

فرق اسکراب و لایه بردار چیست؟ بررسی ۱۱ تفاوت اساسی

آیا می‌دانید سلول‌های خارجی‌ترین لایه پوست صورت همواره در حال جایگزین شدن هستند؟ آیا می‌دانید ماندگاری و تجمع سلول‌های مرده برای سلامت پوست صورت مضر است؟ به همین علت است که باید از چند محصول مراقبت از صورت برای لایه‌برداری پوست استفاده می‌شود. اسکراب و لایه بردار محصولات مراقبتی هستند که به همین منظور تولید می‌شوند. آیا اسکراب همان لایه بردار است؟

در واقع محصولاتی که به حذف سلول‌های مرده و پاکسازی پوست کمک می‌کنند؛ لایه بردار نام دارند. تمام لایه بردارها در یکی از دو دسته؛ لایه بردار فیزیکی و شیمیایی قرار می‌گیرند. اسکراب‌ها نوعی لایه بردار فیزیکی یا همان مکانیکی هستند. سایر محصولاتی که خاصیت حذف سلول‌های مرده، پاکسازی پوست و حتی از بین بردن برخی از سلول‌های زنده را دارند؛ در گروه لایه بردار شیمیایی قرار می‌گیرند.

اغلب، لایه بردارهای شیمیایی را به اختصار لایه بردار و به لایه بردارهای فیزیکی اسکراب می‌گویند. اگر می‌خواهید بدانید فرق اسکراب با لایه بردار چیست، این مطلب برای شما نوشته شده است.

۱- تفاوت اسکراب و لایه بردار از نظر نوع بافت

همانطور که گفتیم اسکراب نوعی لایه بردار فیزیکی یا مکانیکی است. منظور از فیزیکی بودن لایه بردار هم وجود ذرات بسیار ریز از مواد مختلف در ترکیب اسکراب است. با مشاهده بافت یک اسکراب؛ ذرات بسیار ریزی را مشاهده خواهید کرد. این ذرات با سلول‌های سطح پوست برخورد کرده و در اثر سایش، آن‌ها را از سطح پوست جدا می‌کنند. این ذرات ریز می‌توانند شکر، نمک، قهوه و چندین نوع ذرات گیاهی دیگر باشند. بافت اصلی اسکراب یا همان بافت پایه این محصول مراقبت پوستی هم از نوع ژل یا کرم است. بافت پایه لایه بردارهای شیمیایی که به اختصار لایه بردار نامیده می‌شوند؛ ممکن است کرم، ژل، محلول یا لوسیون باشد. در ترکیب لایه بردارها هیچگونه ذرات فیزیکی مشاهده نمی‌شود. انواع لایه بردار بافت یکنواختی دارند و از مواد شیمیایی تولید می‌شوند.

۲- تفاوت لایه بردار و اسکراب از نظر ترکیب محصول

لایه بردارها و اسکراب‌ها از چند جهت، تفاوت‌های مهمی با یکدیگر دارند. ترکیب سازنده این محصول‌ها نیز یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های آن‌ها محسوب می‌شود. برای ساخت یک اسکراب از ذراتی مانند شکر، قهوه و نمک در کنار مواد مغذی و رطوبت‌رسان استفاده می‌شود. در حالی که لایه بردار شامل آنزیم‌ها و اسیدهای مختلف مانند بتا هیدروکسی، آلفا هیدروکسی، سالیسیلیک اسید، گلیکولیک اسید و چندین ماده مغذی است.

۳- تفاوت اسکراب و لایه بردار بر اساس ویژگی‌های منحصربه‌فرد

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در مورد لایه بردارها وجود دارد؛ ویژگی‌های منحصر به فرد آن‌هاست. هر یک از شرکت‌های تولید کننده برای لایه بردارهای خود ویژگی‌های منحصر به فردی هم در نظر می‌گیرند. برای مثال برخی از لایه بردارها خاصیت ضد چین و چروک دارند و تعداد دیگری هم لک‌های پوستی را از بین می‌برند. برای شکل‌گیری این خاصیت‌ها از ترکیبات شیمیایی مختلفی استفاده می‌شود. این در حالی است که اسکراب‌ها چنین خاصیت‌های منحصر به فردی ندارند. بلکه در بهترین حالت ممکن خاصیت آبرسانی، مرطوب‌کنندگی و شادابی پوست خواهند داشت.

۴- تفاوت لایه بردار و اسکراب از نظر نوع عملکرد

از جمله دیگر تفاوت‌های اسکراب و لایه بردار می‌توانیم به نحوه عملکرد آن‌ها اشاره کنیم. اسکراب‌ها به کمک ذرات ریزی که دارند، سلول‌های مرده را از سطح پوست جدا می‌کنند. هر یک از انواع لایه بردار نیز سلول‌های مرده را به کمک آنزیم و اسید، حل کرده و از بین می‌برند. عملکرد اسکراب به جدا کردن سلول‌های مرده از سطح پوست محدود است، اما لایه بردارها عملکردهای متفاوتی دارند. انواع لایه بردار از قابلیت حذف برخی سلول‌های زنده پوستی، پاک کردن چربی‌ها و پاکسازی عمیق پوست برخوردار هستند.

۵- تفاوت اسکراب و لایه بردار بر اساس آسیب رساندن به جوش

برخی از محصولات مراقبتی برای پوست‌های جوش دار یا مستعد ایجاد آکنه تولید می‌شوند. این محصولات به رفع جوش و آکنه کمک کرده و از شکل‌گیری تعداد بیشتری از آن‌ها جلوگیری می‌کنند. بهتر است بدانید انواع اسکراب به دلیل سایش پوست و ایجاد خراش برای پوست‌های جوش دار مناسب نیستند. در حالی که لایه بردارها به رفع جوش و آکنه کمک می‌کنند. انواع لایه بردار با کاهش میزان چربی پوست باعث جلوگیری از ایجاد جوش نیز می‌شوند.

۶- تفاوت اسکراب و لایه بردار از نظر تعداد دفعات استفاده

اسکراب‌ها به واسطه ذرات ریزی که دارند باعث ایجاد خراش و سایش پوست و جدا کردن سلول‌های مرده می‌شوند. به همین علت استفاده روزانه و قرارگیری این محصول به عنوان بخشی از روتین پوستی روزانه کار مناسبی نیست. بلکه بهتر است هفته‌ای یک تا دو بار از اسکراب استفاده کنید. برای استفاده از لایه بردارها نیز باید شرایط پوست صورت خود، توضیحات درج شده بر روی بسته‌بندی محصول و حتی مشاوره یک متخصص پوست را در نظر بگیرید. زیرا با توجه به نوع پوست دوره استفاده از لایه بردارها برای هر فرد متفاوت است و این دوره همیشگی نیست و پس از مدتی پایان می‌یابد.

۷- فرق لایه بردار و اسکراب در نحوه استفاده

تفاوت‌های اسکراب و لایه بردار به موارد نامبرده ختم نمی‌شود. این دو نوع محصول مراقبت پوستی از نظر نحوه استفاده هم با یکدیگر تفاوت‌های مهمی دارند.

  • برای استفاده از اسکراب باید مقدار مناسبی از آن را روی پوست قرار داده و ماساژ دهید. مدت زمان ماساژ دادن هر نوع اسکراب هم متفاوت بوده و بر روی بسته‌بندی محصول درج می‌شود. پس از به پایان رسیدن مدت زمان ماساژ اسکراب باید پوست صورت خود را به طور کامل با آب شستشو دهید.
  • برای استفاده از لایه بردار هم باید مقدار مناسبی از محصول را بر روی پوست قرار داده و تا جذب کامل آن ماساژ دادن را ادامه دهید. نکته مهمی که در مورد استفاده از لایه بردارها وجود دارد؛ عدم نیاز به آبکشی این محصولات مراقبت پوستی است.

۸- فرق مدت زمان اثربخشی اسکراب و لایه بردار

آیا می‌دانید مدت زمان اثربخشی اسکراب و لایه بردار چقدر است؟ همانطور که گفتیم اسکراب سلول‌های مرده خارجی‌ترین لایه پوست، یعنی لایه شاخی را جدا و حذف می‌کند. این سلول‌ها به صورت مداوم در حال جایگزین شدن هستند. بنابراین اثر استفاده از اسکراب تا زمان جایگزین شدن سلول‌های جدید باقی می‌ماند. در حالی که لایه بردارها به صورت عمقی اثر کرده و مدت زمانی ماندگاری نتیجه آن‌ها بیشتر است. به همین علت باید به مدت زمان استفاده از لایه بردار و خودداری از مصرف طولانی مدت آن توجه کنید.

۹- تفاوت اسکراب و لایه بردار از نظر مراقبت‌های پس از مصرف

یکی دیگر تفاوت‌های مهمی که میان اسکراب و لایه بردار وجود دارد؛ مراقبت‌های پس از استفاده از این محصولات است. انواع اسکراب فقط بر خارجی‌ترین لایه پوست تاثیر می‌گذارند و سلول‌های مرده را حذف می‌کنند. به همین علت بعد از استفاده به مراقبت خاصی نیاز ندارند. درحالیکه لایه بردارها با ترکیب شیمیایی خود بر لایه‌های عمیق‌تری از پوست صورت تاثیر دارند. بنابراین پس از استفاده از لایه بردار نباید پوست خود را در معرض تابش مستقیم نور آفتاب، حرارت، مواد شیمیایی، محصولات آرایشی غیر استاندارد و… قرار دهید. البته بعد از استفاده از اسکراب و لایه بردار؛ نباید مصرف ضد آفتاب مناسب را فراموش کنید.

۱۰- تفاوت لایه بردار و اسکراب از نظر کاربرد

بر اساس نکاتی که نام بردیم می‌توانیم یک نتیجه‌گیری مهم داشته باشیم. از انواع اسکراب برای حذف سلول‌های مرده استفاده می‌شود. در کنار این خاصیت، آبرسانی و تامین رطوبت مورد نیاز پوست هم از جمله دیگر خاصیت‌های اسکراب هستند. اهداف استفاده از لایه بردارها بسیار گسترده‌تر است. از لایه بردار برای حذف سلول‌های مرده، از بین بردن برخی سلول‌های زنده، پاکسازی عمیق پوست، کاهش چربی و به طور کلی ایجاد یک لایه جدید و سالم پوستی استفاده می‌شود. این موضوع فارغ از خاصیت‌های منحصر به فرد لایه بردارها مانند ضد لک، کاهش چین و چروک و… است.

۱۱- تفاوت قیمت اسکراب و لایه بردار

آیا می‌دانید قیمت اسکراب و لایه بردار چقدر است؟ قیمت لایه بردار و اسکراب هم مانند سایر محصولات مراقبت پوستی با یکدیگر متفاوت است. در واقع قیمت مدل‌های مختلف هر یک از این محصولات نیز یکسان نیست. شرکت‌های تولید کننده اسکراب و لایه بردار با در نظر گرفتن ویژگی محصولات خود قیمت آن‌ها را تعیین می‌کنند. برای مثال لایه بردارهایی که خاصیت‌های بیشتری مانند ضد لک و رفع چین و چروک دارند؛ از قیمت بالاتری برخوردار هستند. نوع و کیفیت مواد اولیه، حجم محصول، ویژگی‌های منحصر به فرد و برند تولید کننده از جمله مهم‌ترین عوامل تعیین کننده قیمت اسکراب و لایه بردار هستند.